Держпродспожислужба інформує: підготовка до посіву озимих зернових

Дата: 19.09.2023 11:27
Кількість переглядів: 40

Фото без описуЗнезараження посівного матеріалу і захист сходів від хвороб має велике значення у формуванні майбутнього врожаю.

Шкідливі організми призводять до втрат урожаю, що переважають 30%, а в окремі роки – 50%. Отже, кожен третій, а інколи і другий, гектар зернових колосових культур людина засіває для підтримування життєдіяльності шкідливих організмів. Для зменшення частки втрат урожаю необхідно застосовувати різні методи захисту рослин. Відомо, що без захисту від шкідливих організмів на доброму агротехнічному фоні (попередник, система удобрення та обробіток грунту близькі до оптимальних), можна одержати урожай зерна озимої пшениці у межах 3-4 т/га, а за високого рівня захисту – 7-10 т/га.В осінній період створюються передумови формування майбутнього урожаю озимої пшениці.Експериментально встановлено, що задовільні фітосанітарні умови у посівах озимих восени, зимою і весною зберігаються тоді, коли частка колосових культур у структурі їх попередників не перевищує 15%. Насичення сівозміни колосовими до 60-70% різко погіршує фітосанітарний стан посівів, виникає необхідність в інтенсивному застосуванні пестицидів, особливо проти хлібного туруна, кореневих гнилей, плямистостей, багатьох бур’янів.

Проростання – одна з найбільш критичних стадій у розвитку рослин. Цілий комплекс організмів – бактерії, гриби, шкідники, нематоди можуть негативно впливати на ріст і розвиток молодої рослини, особливо за несприятливих погодних умов. Ці мікроорганізми можуть зберігатися безпосередньо на насінині або у грунті. За таких умов слід відмітити ефективність застосування протруєння насіння. Завдяки цьому відкривається можливість цільового нанесення невеликої кількості препарату якнайближче до цих об’єктів. Тому протруєння можна вважати й екологічно найбільш прийнятним способом хімічного захисту, що відповідає критеріям охорони навколишнього середовища.

В Україні зареєстровано широкий асортимент протруйників насіння. Нові системні препарати широкого спектра дії або комбіновані, до складу яких входять дві-три діючих речовини, забезпечують надійний захист. Аналіз спектра дії препаратів свідчить, що всі вони рекомендовані проти твердої сажки. Висока ефективність протруєння забезпечується насамперед за дотримання рекомендованих норм витрати препарату. Дослідами Інституту захисту рослин НААН України встановлено, що зменшення норми витрати препарату на 10-15% призводить до значного зниження його ефективності, а проти окремих патогенів ефективність втрачається повністю.

Під час підготовки до протруєння треба ретельно очистити зерно від пилу і битого зерна. Відомо, що дрібні частинки пилу і роздроблені частинки зерна мають величезну сумарну поверхню. Внаслідок цього значна кількість протруйника витрачається на покриття цієї поверхні, а не для знезараження зерна.

Доцільно зауважити, що ранній захист посівів від насіннєвої, грунтової інфекції забезпечує гарантований урожай озимих зернових культур. Проте високої ефективності протруєння можна досягнути лише за умов поєднання цього заходу з високим рівнем агротехніки.Як свідчать результати досліджень, на насінні присутня значна кількість грибів роду Fusarium,  Alternaria,  Penicillium,  Bipolaris,  Drechslera тощо. Нерідко на одній насінині зустрічається два і більше видів грибів. За таких умов насіннєвий матеріал повинен бути знезаражений, тобто протруєний. Аналіз посівного матеріалу необхідно проводити для того, щоб підібрати ефективний протруйник для кожної партії, враховуючи при цьому ще й наявність грунтової інфекції.

Важливими умовами оптимізації ефективності хімічного захисту посівів і зменшення небезпеки для довкілля є дотримання технологій застосування пестицидів, норм витрати робочої рідини і препаратів, правил приготування робочої рідини й обробки посівів. Працюючи з пестицидами, слід суворо дотримуватися правил безпеки, які забезпечують збереження навколишнього середовища від забруднення залишками хімічних засобів захисту рослин.Таким чином, хімічний захист озимини восени — важлива складова системи догляду за посівами, передумова успішної перезимівлі і формування потенціалу продуктивності озимих зернових.

 

Матеріал підготувала:Головний спеціаліст-державний фітосанітарний інспектор Ціж Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора