Пам’ятка населенню про заборону спалювання сухої рослинності

Дата: 20.03.2023 17:04
Кількість переглядів: 85

     Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб.

     У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів.

     Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

    Через масові підпали трави навесні забрудненість повітря димом виявляється не менш високою, ніж забрудненість повітря навіть від найсильніших пожеж на торфовищах. Під час горіння рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

        Відповідальність:

          Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною рослинністю, або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн. і на посадових осіб  від 15300 до 21420 грн. Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду на громадян від 6120 до 12240 грн. і на посадових осіб  від 21420 до 30600 грн.

        Якщо Ви стали свідками спалювання сухої рослинності, твердих побутових та інших відходів тощо:

  • Зробіть фото-відео фіксацію правопорушення.
  • Повідомте офіцера  поліції Новояричівської територіальної громади:
    • ПОГ СВГ ВП Львівського РУП №1 ГУНП у Львівській області майор поліції Савицький Дмитро Сергійович  тел. 098 231 0907;
    • ПОГ СВГ ВП Львівського РУП №1 ГУНП у Львівській області старший лейтенант  поліції  Беліков Михайло Віталійович   тел. 099 6627276.
  • Повідомте Державну екологічну інспекцію у Львівській області  тел. (032 ) 238 7370.

       Звертаємось до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора