Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Основні новації для ФОП у 2023 році

Дата: 16.01.2023 13:43
Кількість переглядів: 68

Нещодавно в Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управлінні ДПС у Львівській області начальник інспекції Тарас Печора під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами про податкові зміни воєнного часу для фізосіб.

Із 1 січня 2023 року на українців чекає низка змін у різних сферах. Набув чинності новий державний бюджет, який визначає ключові економічні параметри життя нашої країни та податків, зокрема. Варто пам’ятати, що розмір мінімальної заробітної (6700 грн) плати впливає на основні податкові показники 2023 року.

Найактуальніші запитання прямого зв’язку та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

Запитання. Які ліміти річного доходу для ФОП у 2023 році?

Тарас Печора: Ліміт доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування, який є граничною межею заробітку ФОП, при перевищенні якої його можуть перевести на загальну систему оподаткування, прив'язаний до мінімальної заробітної плати, тож у 2023 році ліміти будуть такими:

- для 1 групи – 1118900 грн (167 розмірів мінімальної зарплати);

- для 2 групи – 5587800 грн (834 розмірів мінімальної зарплати);

- для 3 групи – 7818900 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).

Запитання. Зазначте, яку суму єдиного податку будуть платити підприємці у 2023 році?

Тарас Печора: Насамперед нагадаю, що суми єдиного податку для 1 та 2 групи ФОП прив'язані до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Відповідно у 2023 році сума єдиного податку щомісяця складатиме:

- для 1 групи ФОП - 268,4 грн (10% від прожиткового мінімуму);

- для 2 групи ФОП - 1340 грн, (20% від мінімальної зарплати);

- для 3 групи ФОП ставки не зміняться порівняно з 2022 роком:

а) 3% від доходів для платників ПДВ;

б) 5% від суми доходів для неплатників ПДВ;

в) спеціальний режим 2% для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану.

Запитання. Яку суму єдиного внеску необхідно готувати до сплати у 2023 році?

Тарас Печора: Розміри єдиного внеску у 2023 році будуть такими:

- мінімальний ЄСВ –1474 грн за місяць (22% від мінімальної зарплати);

- максимальний ЄСВ – 22110 грн за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат).

Запитання. Який розмір нецільової благодійної допомоги не треба оподатковувати?

Тарас Печора: Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що у 2023 році дорівнює 3760,00 гривень. Нагадаю, що у 2021 році – 3180,00 грн, у 2022 році – 3470,00 грн.

Запитання. Чи є право на податкову соціальну пільгу та у якому розмірі батьки, які мають двох дітей, одна з яких є дитиною з інвалідністю?

Тарас Печора: Платник податку на доходи фізичних осіб при додержанні всіх вимог ст. 169 Податкового кодексу України має право на застосування двох пільг: на дитину віком до 18 років, яка не є особою з інвалідністю, – по 100 відс. пільги (у 2023 році – 1342,00 грн), та на дитину з інвалідністю – по 150 відс. (у 2023 році – 2013,00 гривень).

Запитання. Виплачуємо одноразову грошову допомогу родині військовослужбовця, який загинув під час війни. Чи оподатковується така сума ПДФО?

Тарас Печора: Ні, не оподатковується. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума грошової допомоги, яка надається згідно із законом, указами Президента України та актами Кабінету Міністрів України членам сімей військовослужбовців, які загинули (безвісно пропали) або померли під час виконання службових обов’язків та/або захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Чи можуть платники єдиного внеску подати на погодження довідку-розрахунок на виплату заробітної плати в електронній формі

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що пунктом 4 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.09.2022 № 291 із змінами та доповненнями (далі – Порядок) визначено, зокрема, що довідка-розрахунок на виплату заробітної плати складається платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за формою згідно з додатком 1 до Порядку.

Контролюючі органи невідкладно погоджують довідку-розрахунок в електронній або паперовій формі, надану платником єдиного внеску.

Контролюючі органи відмовляють у погодженні за умови:

невідповідності довідки-розрахунку формі, визначеній у додатку 1 до Порядку;

недостовірності викладеної в довідці-розрахунку інформації;

подання довідки-розрахунку до контролюючого органу не за місцем взяття на облік платника єдиного внеску.

Один примірник погодженої довідки-розрахунку в паперовій формі надається обслуговуючому надавачу платіжних послуг, другий – контролюючому органу, третій – залишається у платника єдиного внеску.

Довідка-розрахунок в електронній формі надається платником єдиного внеску до обслуговуючого надавача платіжних послуг з дотриманням законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Згідно з п. 1 Порядку довідка-розрахунок в електронній формі – документ, отриманий платником єдиного внеску в електронній формі через Електронний кабінет у порядку, встановленому ст. 42 прим. 1 глави 1 розд. II Податкового кодексу України.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.

У розділі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету платник єдиного внеску може надіслати до відповідного контролюючого органу належним чином оформлену довідку-розрахунок в електронній формі за ідентифікатором форми J1330001 (для юридичних осіб) або F1330001 (для фізичних осіб).

Інформацію щодо отримання та дати реєстрації довідки-розрахунку в контролюючому органі платник податків може переглянути у вкладці «Вхідні» розділу «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету (також квитанції щодо приймання та обробки можна переглянути в розділі «Перегляд звітності» та розділі «Введення звітності»). Дата реєстрації довідки-розрахунку вважається днем її отримання контролюючим органом.

Погоджена довідка-розрахунок в електронній формі (або відмова у погодженні) невідкладно направляється контролюючим органом платнику єдиного внеску в Електронний кабінет.

Інформація про погодження або надання відмови у погодженні довідки-розрахунку в електронній або паперовій формі вноситься до журналу реєстрації та опрацювання довідок-розрахунків в електронній або паперовій формі, який ведеться засобами інформаційно-комунікаційної системи контролюючих органів з дотриманням вимог законодавства у сфері захисту інформації (абзац дев’ятий п. 4 Порядку).

 

 

Безнадійний податковий борг: списання у період дії воєнного стану

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до п. 101.1 ст. 101 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі пеня та штрафні санкції, нараховані на такий податковий борг.

Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків затверджений наказом Міністерства фінансів України від 28.07.2022 №220 (далі – Порядок).

Згідно з п. 2 розд. ІІ Порядку, безнадійним податковим боргом є:

податковий борг платника податків, визнаного в установленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв’язку з недостатністю майна банкрута, – станом на дату набрання законної сили ухвалою суду про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу (у разі банкрутства боржника – юридичної особи) або ухвалою суду про завершення процедури погашення боргів боржника та закриття провадження у справі про неплатоспроможність (у разі банкрутства боржника – фізичної особи) (п. п. 1 п. 2 розд. ІІ Порядку);

податковий борг фізичної особи, яка визнана в судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом, – станом на дату набрання законної сили відповідним рішенням суду (п. п. 2 п. 2 розд. ІІ Порядку);

податковий борг померлої фізичної особи у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом, – станом на дату підписання акта опису спадкового майна за умови отримання інформації про підписання такого акта відповідно до чинного законодавства (п. п. 3 п. 2 розд. ІІ Порядку);

податковий борг фізичної особи, яка понад 720 днів перебуває у розшуку, – станом на дату отримання інформації на запит органу ДПС за даними відповідних органів (п. п. 4 п. 2 розд. ІІ Порядку);

податковий борг платника податків, у тому числі податкового агента, стосовно якого минув строк давності, встановлений п. 102.4 ст. 102 глави 9 розд. ІІ ПКУ, – станом на дату прийняття рішення керівником (його заступником або уповноваженою особою) територіального органу ДПС (п. п. 5 п. 2 розд. ІІ Порядку);

податковий борг платника податків, що виник внаслідок форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), – станом на дату, що настає за граничним строком сплати грошових зобов’язань за період, на який припадає дата, зазначена в документі, що засвідчує факт форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Такий факт форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) підтверджується сертифікатом про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) (далі – Сертифікат), виданим Торгово-промисловою палатою України або уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами (п. п. 6 п. 2 розд. ІІ Порядку);

податковий борг платника податків, щодо якого до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про його припинення на підставі рішення суду, – станом на дату припинення державної реєстрації платника податків, зазначену у відповідному повідомленні державного реєстратора (п. п. 7 п. 2 розд. ІІ Порядку);

податковий борг банку, щодо якого наявне рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про затвердження звіту про завершення ліквідації банку або рішення Національного банку України про затвердження ліквідаційного балансу, ухвалення остаточного звіту ліквідатора і завершення ліквідаційної процедури, – станом на дату прийняття відповідного рішення (п. п. 8 п. 2 розд. ІІ Порядку).

Відповідно до п. 7 розд. ІІІ Порядку у разі якщо фізична особа, яка у судовому порядку визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, з’являється або якщо фізичну особу, яка перебувала у розшуку понад 720 днів, розшукано, то списана заборгованість таких осіб підлягає відновленню та стягненню у загальному порядку з дотриманням строків позовної давності починаючи з дня відновлення такого податкового боргу.

Згідно з п. 1 розд. ІІІ Порядку у випадках, передбачених підпунктами 1-5, 7, 8 п. 2 розд. II Порядку, за результатами розгляду документів, необхідних для підтвердження безнадійності податкового боргу, керівник (його заступник або уповноважена особа) територіального органу ДПС за наявності підстав приймає рішення про списання безнадійного податкового боргу, яке оформляється на бланку за формою згідно з додатком до Порядку.

Пунктом 2 розд. IІІ Порядку визначено, що у випадку передбаченому п. п. 6 п. 2 розд. II Порядку платник податків звертається до територіального органу ДПС з письмовою заявою, в якій зазначаються суми податків та зборів, що підлягають списанню.

До заяви обов’язково додається Сертифікат.

За результатами розгляду документів, наданих платником податків, керівник (його заступник або уповноважена особа) територіального органу ДПС за наявності підстав приймає рішення про списання безнадійного податкового боргу, яке оформляється на бланку за формою згідно з додатком до Порядку.

Структурний підрозділ територіального органу ДПС, до функцій якого належить списання безнадійного податкового боргу, здійснює таке списання щокварталу протягом двадцяти календарних днів, наступних за останнім днем кварталу.

Слід зазначити, що на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ.

Водночас згідно з п. 102.9 ст. 102 ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні, зупиняється перебіг строків, визначених ПКУ, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених ПКУ.

Відповідно до п. п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім визначених п. п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ випадків, зокрема, строків здійснення заходів з погашення податкового боргу платників податків – суб’єктів господарювання, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, передбачені ст.ст. 59-60, 87-101 ПКУ, та/або визначення грошових зобов’язань згідно із ст. 116 ПКУ.

Враховуючи вищенаведене, з 18 березня 2020 року (у тому числі у період воєнного стану) податковими органами визнається безнадійним та списується податковий борг, строк давності (1095 днів) щодо якого минув до 17 березня 2020 року включно. Списання за іншими підставами здійснюється згідно з відповідними положеннями Порядку.

Також згідно зі ст. 97 ПКУ безнадійним вважається борг, що залишився непогашеним після ліквідації платника податків, не пов’язаної з банкрутством.

Порядок списання такого податкового боргу визначено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1231 «Про затвердження Порядку списання непогашених грошових зобов’язань або податкового боргу після ліквідації платника податків, не пов’язаної з банкрутством» зі змінами та доповненнями.

Списання безнадійного податкового боргу здійснюється за результатами розгляду документів наданих платником податків в якому такий платник перебуває за основним/неосновним місцем обліку.

 

 

 

Кам’янка-Бузька ДПІ: обговорили важливі питання щодо сплати податків

У Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася робоча зустріч з платниками податків щодо сплати земельного податку, податку на нерухоме майно, податку на доходи фізичних осіб з паїв, що знаходяться в власному обробітку, а фактично передані іншим особам в оренду без оформлення на це відповідних договорів оренди.

Варто пам’ятати, що сплатити майнові податки потрібно впродовж 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення. Про це під час зустрічі повідомили фахівці ДПІ. У випадку виявлення розбіжностей між даними, зазначеними у податковому повідомленні-рішенні та документами на право власності, громадяни можуть звернутись до Центру обслуговування платників та провести звірку. Після виправлення неточностей платнику перерахують податкові зобов’язання та нададуть нове повідомлення-рішення. До речі, цього року громадяни мають можливість отримувати повідомлення-рішення про сплату податку на нерухомість та плати за землю в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Також податківці звернули увагу, що від сплати земельного податку звільнені інваліди 1-2 груп, особи, що виховують трьох і більше дітей неповнолітнього віку та пенсіонери за віком.

Учасникам зустрічі також нагадали про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування та роз’яснили, які активи підлягають спеціальному декларуванню, ключові відмінності податкової амністії, хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, які ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

На завершення спілкування було наголошено, що своєчасна та добросовісна сплата податків до бюджетів всіх рівнів – це не лише чисте сумління, а й вагома допомога державі у боротьбі з агресором. 

 

 

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області Тарас ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора