Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Наслідки несплати ЄСВ під час дії воєнного стану

Дата: 01.09.2022 11:42
Кількість переглядів: 51

     Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що з 1 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом дванадцяти місяців після такого припинення фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, мають право не сплачувати єдиний внесок за себе.

На період мобілізації роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи – підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Штрафи та пеня за порушення у зв’язку зі сплатою єдиного внеску не застосовуються протягом дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення.

Надана законодавством можливість не сплачувати єдиний внесок у період дії воєнного стану є лише правом платника, а не звільненням його від нарахування внеску.

Страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

 

До уваги платників податків – роботодавців!

   Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує платникам податків про необхідність оформлення трудових відносин з працівниками.

Якщо Ви  призначаєте на посаду особу з певними обов’язками;  визначаєте режим роботи особи та її робочий час;  сплачуєте фіксовану заробітну плату;  платите за процес праці, а не результат, Ви є роботодавцем, а така особа – працівником, з яким необхідно оформити трудові відносини.

Своєчасне оформлення трудових відносин – це запорука фінансової стабільності Вашого бізнесу. До того ж, фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.

 

Застосування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування 5 відсотків

Сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) щодо задекларованих об’єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування Збору ставки 5 відсотків щодо:

валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні з дотриманням вимог законодавства щодо розміщення коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України, та щодо права  грошової  вимоги до резидентів України, визначених пп. «а» п. 4 підрозд. 94 розд. ХХ «Податкового кодексу України» (далі – ПКУ);

об’єктів декларування, визначених пп. «б»-«е» п. 4 підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ, що знаходяться (зареєстровані) в Україні, крім номінальної вартості державних  облігацій  України  з  терміном  обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 5 відсотків ставки Збору на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації кошти декларанта в національній та іноземній валютах, банківських металах мають бути розміщені на рахунках у банках України.

Звертаємо увагу, що як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

 

Про несправність РРО/ПРРО потрібно повідомити податкову службу

     Кам’янка-Бузька ДПІ повідомляє, що відповідно до п. 16 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР, у разі виявлення несправностей програмного РРО або його викрадення чи компрометації особистого ключа СГД зобов’язаний протягом дня, в якому виявлено несправність, засобами телекомунікацій направити до контролюючого органу, виробника ПРРО та/або центру сервісного обслуговування (за наявності) Повідомлення про виявлення несправностей програмного  РРО за формою № 2-ПРРО.

У разі виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій, а також пошкодження засобів контролю, суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження, письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити центр сервісного обслуговування, а також протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому такий суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків.
Нормами Закону України № 265/95-ВР не передбачено відповідальності до суб’єкта господарювання у разі не повідомлення контролюючого органу про виявлення несправностей РРО та/або ПРРО, а також пошкодження засобів контролю.

 

Податкова амністія: як розрахувати базу для нарахування збору щодо нерухомого майна?

      Кам’янка-Бузька ДПІ нагадує, що об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у тому числі:

 нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості).

Для цілей цього підрозділу до нерухомого майна належать також об’єкти незавершеного будівництва, які:

не прийняті в експлуатацію або право власності на які не зареєстроване в установленому законом порядку, але майнові права на такі об’єкти належать декларанту на праві власності;

не прийняті в експлуатацію та розташовані на земельних ділянках, що належать декларанту на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або на праві довгострокової оренди або на праві суперфіцію;

пункт 7 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначає базу для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування виходячи із конкретних об’єктів декларування.

Згідно з п. 7.2 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначається, зокрема, але не виключно, як:

витрати декларанта на придбання (набуття) об’єкта декларування;

вартість, що визначається на підставі оцінки майна та майнових прав, фінансових інструментів, інших активів. Оцінка щодо об’єкта декларування проводиться відповідно до законодавства країни, де знаходиться такий актив. Вартість активів, визначена в іноземній валюті, відображається в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у гривні за офіційним курсом національної валюти, встановленим НБУ станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

 

Про основні зміни у податковому законодавстві та одноразове добровільне декларування

     Працівники Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області продовжують інформувати громадян про особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних ïм активів та інші новації податкового законодавства.

Зокрема, заступник начальника ДПІ Оксана Солонинка в ході чергового заходу зазначила, що у межах податкової амністії декларанту необхідно подати до податкових органів одноразову добровільну декларацію виключно в електронному вигляді через Електронний кабінет платника податків. При цьому  у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. А також  сплатити до бюджету одноразовий збір у розмірі від 2,5 до 9 відсотків, що є значно нижчим, ніж розмір встановлених податків. Так, розмір податку на доходи фізичних осіб сьогодні становить 18 відсотків.

Крім того, фахівець нагадала присутнім, які платники зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО з 1 січня 2022 року, а також які підприємці-спрощенці можуть здійснювати діяльність без застосування РРО чи ПРРО, але за умови використання розрахункових квитанцій та КОРО, про облік товарних запасів, щорічне декларування доходів громадян, про основні зміни у податковому законодавстві, внесені Законом №1914-IX.

Наприкінці зустрічі податківець повідомила про один із популярних електронних сервісів – Електронний кабінет, за допомогою якого здійснюється взаємодія органів ДПС і платників у режимі реального часу, та який наразі забезпечує повний спектр послуг для платників податків.

 

Фото №1

 

 

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                       Тарас ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора