Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Податкова знижка за витратами понесеними за договорами довгострокового страхування життя

Дата: 22.02.2022 09:04
Кількість переглядів: 80

Кам’янка-Бузька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ. Перелік витрат, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2020 рік визначено статтею 166 ПКУ.

Відповідно до п.166.3.5 Податкового кодексу України платник податку– фізична особа, що є Страхувальником за Договором страхування (власником Страхового Полісу), має право включити до податкової знижки витрати на оплату страхових платежів (внесків, премій) за Договорами довгострокового страхування життя, сплачених таким платником податку як за такого платника податку, так і за членів його сім’ї першого ступеня споріднення.

 

В якому випадку декларант зобов’язаний додавати до одноразової (спеціальної) добровільної декларації документи або належним чином засвідчені їх копії, що підтверджують вартість об’єктів декларування?

 

   Відповідно до абзацу шостого п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи за межами України та/або у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, визначених п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. У разі місцезнаходження (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.
Згідно з п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у тому числі валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках, національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі, та права грошової вимоги (у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи.

Більше інформації у «Базі знань» загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу

 

Подання повідомлення за формою № 20-ОПП за допомогою Електронного кабінету

 

Податковим кодексом України (п.63.3 ст.63 ) встановлено, що платник податків зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку та повідомляти про всі об’єкти оподаткування шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП. Подається таке Повідомлення протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

В меню «Облікові дані платника» приватної частини Електронного кабінету платники податків мають доступ до своїх облікових даних.

Зокрема, використовуючи відомості про об’єкти оподаткування, у тому числі про ідентифікатор об’єкта оподаткування, присвоєний органом ДПС, код ознаки надання інформації, стан та вид права на такий об’єкт платник податків має змогу швидко заповнити графу 5 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.

 

Проведення камеральної перевірки одноразової (спеціальної) добровільної декларації

    Чи має право контролюючий орган під час проведення камеральної перевірки одноразової (спеціальної) добровільної декларації з метою підтвердження ставки збору перевірити реєстрацію правочинів або звернутися до декларанта із запитом щодо інформації, яка зазначена ним у поданій декларації?

Відповідно до абзацу першого п.п. 15.2 п. 15 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) з метою підтвердження застосування відповідної ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, визначеної п. 8 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, контролюючий орган, під час камеральної перевірки відповідної одноразової (спеціальної) добровільної декларації має право:
перевірити реєстрацію правочинів та/або активів у державних реєстрах, у тому числі шляхом звернення до відповідних державних органів (абзац другий п.п. 15.2 п. 15 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ);
звернутися до декларанта із запитом щодо підтвердження наявності у декларанта зазначених у відповідній одноразовій (спеціальній) добровільній декларації майна, майнових і немайнових прав, у разі якщо за результатами перевірки, передбаченої абзацом другим п.п. 15.2 п. 15 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, виявлена розбіжність між задекларованою інформацією та даними державних реєстрів (абзац третій п.п. 15.2 п. 15 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

 

Податківці інформують платників про переваги подання звітності в електронному вигляді

 

Фахівці Кам’янка-Бузької ДПІ постійно спілкуються з представниками бізнесу та громадськості шляхом проведення зустрічей, забезпечуючи якісну  консультаційну допомогу кожному. Днями проведено практикум для  платників,  які мають статус  неприбуткових  щодо подання  річної звітності. Наголошено, що неприбуткові організації (включаючи  профспілки), які не порушують «неприбуткових» умов  відповідно до  п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу, подають звіт за формою,  затвердженою наказом Мінфіну від 28.04.2017 №469,  та річну фінансову звітність. Також  звернуто увагу на  заповнення декларації плати за землю, яка подається  не пізніше 20 лютого до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки. Наголошено на поданні звітності в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету та зазначено  порядок отримання та продовження електронного цифрового підпису.

Крім цього, податківці інформували про право громадян подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію  із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Також повідомили про щорічну  кампанію декларування доходів громадян, отриманих у минулому році.  Підлягають декларуванню доходи, отримані не  від податкових агентів; від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, іноземні  та  інвестиційні доходи тощо.

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань податкового законодавства

Днями у Кам’янка-Бузькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань податкового законодавства. На запитання платників податків відповідала заступник начальника ДПІ Оксана Солонинка.

Питання: Який документ повинен надати податковій службі декларант, який отримав іноземні доходи?

Відповідь: Відповідно до підпунктів 170.11.1 та 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. 

Фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.

Питання: Чи всім підприємцям, які торгують на ринку, необхідно застосовувати РРО?

Відповідь: Відповідно до законодавства, платники єдиного податку, що належать до першої групи РРО у своїй діяльності не застосовують. Водночас, фізична особа – підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО незалежно від обраної системи оподаткування та виду діяльності.

Актуальна інформація щодо застосування ПРРО розміщена на субсайті ДПС України у банері «Програмні РРО»

Питання: Як зареєструвати касира для програмного РРО?

Відповідь: Суб’єкт господарювання може проводити розрахункові операції на ПРРО самостійно або визначати уповноважених осіб (касирів).Особа може здійснювати розрахункові операції на ПРРО з використанням електронного підпису такої особи/електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО, після внесення даних про сертифікати до Реєстру програмних РРО за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа. Розрахункові операції на ПРРО можуть проводити лише ті особи, сертифікати електронних підписів та/або печаток яких внесені до Реєстру щодо такого ПРРО. Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру програмних РРО на підставі поданих суб’єктами господарювання в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО.

Повідомлення можна подати, використовуючи програмне забезпечення «Електронного кабінету», або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання.

Питання: Чи оподатковуватиметься дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Відповідь: Дохід, отриманий громадянином від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину.

Отже, дохід, від продажу квартири, яку отримано у спадщину, не оподатковується навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років.

Питання: Куди і яким чином слід подавати декларацію?

Відповідь: Податкова декларація про майновий стан і доходи (декларація) платник подає за місцем своєї податкової адреси. При декларуванні доходів платник може обрати зручний для себе спосіб подання декларації. Він може зробити це особисто або уповноваженою на це особою; надіслати декларацію поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; або подати її засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

В «Електронному кабінеті» у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                     Тарас  ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора