Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Єдиний внесок: чи можливе розстрочення або відстрочення заборгованості?

Дата: 08.11.2021 09:37
Кількість переглядів: 83

    Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), не передбачено реструктуризування та відстрочення заборгованості по сплаті ЄВ.

Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону України від 8.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника ЄВ одночасно із зобов’язаннями зі сплати ЄВ зобов’язань зі сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання зі сплати ЄВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

У  разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність (ч. 11 ст. 9 Закону № 2464).

Чи однакові реквізити фіскальних чеків РРО та ПРРО?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій. Надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (п. 1 та 2 ст. 3 Закону № 265).

Форма та зміст розрахункових документів встановлені Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну 21.01.2016 р. № 13  із змінами та доповненнями (далі – Положення №13), що розроблене відповідно до ст. 8 Закону № 265.

Вимоги Положення № 13  поширюються на розрахункові документи, створені РРО/ПРРО, крім розрахункових проїзних та перевізних документів на залізничному (крім приміського) й авіаційному транспорті, квитків на міські та приміські автомобільні маршрути, міський електротранспорт, білетів державних лотерей, квитанцій на послуги поштового зв’язку.

Отже, основні реквізити розрахункового документа (фіскального касового чека), визначені Положенням № 13, однакові для чеків, створених РРО та ПРРО.

Про відмінності щодо реквізитів, які не повинен містити чек ПРРО, наприклад заводський номер РРО, чи про відмітку режиму роботи онлайн/офлайн, яку не повинен містити чек РРО, зазначено у п. 2 розд. ІІ Положення № 13  та у примітці до форми чеку (додаток 1 до Положення № 13).

 

Актуальні поради платникам з подання звітності онлайн

   Нещодавно в Кам’янка-Бузькій  ДПІ Головного управління ДПС у  Львівській області проведено   черговий практикум з платниками щодо подання звітності в електронному вигляді за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи Електронний кабінет. Платники отримували відповіді на запитання та практичні поради, а саме:

-  переваги подання звітності в електронному вигляді;

- використання сервісів Е-кабінету, таких як: доступу до загальнодоступних реєстрів; доступу до особистої інформації; створення, перевірки та направлення в електронному вигляді податкової та іншої звітності;  листування з ДПС в електронному вигляді;

Також учасникам практикуму роз’яснено особливості отримання податкової знижки, основні аспекти кампанії  одноразового декларування громадянами своїх активів. Доведено інформацію щодо об’єктів декларування, ставок одноразового збору, порядку подання декларації. Наголошено, що зразок заповнення  одноразової(спеціальної)  декларації розміщений на вебпорталі ДПС за посиланням http://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/deklaratsiya/zrazok-zapovnennya/.

Платники мали змогу отримати кваліфіковані відповіді на  свої запитання.

Єдиний рахунок – це швидкість, надійність та комфорт

Кам’янка-Бузька  ДПІ Головного управління ДПС у  Львівській області повідомляє, що платник податків за бажанням може використовувати Єдиний рахунок для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, заборгованості з інших платежів. Для цього необхідно подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через Електронний кабінет, - інформують у Головному управлінні ДПС у Сумській області.

Платник один раз протягом календарного року має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку.

Зазначаємо, що Єдиний рахунок не може використовуватися платником для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Сучасний спосіб сплати податків і зборів є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.

Щоб перейти на Єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

1) через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001 (далі – Повідомлення);

2) отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;

3) надати до відділення банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

 Увага! Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/небюджетні рахунки.

 

 

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                     Тарас  ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора