Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Розширено перелік операцій за рахунками фізичних осіб для одноразового (спеціального) добровільного декларування

Дата: 01.09.2021 08:58
Кількість переглядів: 118

Кам’янка-Бузька ДПІ інформує, що  Нацбанк України повідомив про розширення переліку операцій за поточними рахунками фізичних осіб (резидентів та нерезидентів). Так, з 01 вересня 2021 року ці особи зможуть зараховувати кошти з поточних рахунків зі спеціальним режимом використання для одноразового (спеціального) добровільного декларування на поточні рахунки в іноземній та національній валюті. 

Зміни внесено з метою приведення нормативно-правової бази Національного банку у відповідність до Закону України від 15 липня 2021 року № 1539-ІХ щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Також Національний банк удосконалив низку інших норм стосовно проведення деяких валютних операцій.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку від 12 серпня 2021 року № 86 "Про затвердження Змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті"

 

«Електронний кабінет - для зручності платника податків»

     З метою роз’яснення платникам переваг подання податкової звітності у електронному вигляді, впровадження нових та удосконалення наявних електронних сервісів обслуговування платників, а також можливостей Електронного кабінету, нещодавно у Кам’янка-Бузькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області проведено зустріч з фізичними особами-підприємцями та громадянами на тему: «Електронний кабінет - для зручності платника податків».

   Під час зустрічі фахівеці Кам’янка-Бузької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області наголосили, що для того, щоб дізнатися про сплачені податки, подати звітність, отримати інформацію з реєстрів чи адміністративну послугу, подати заяву та запит не обов’язково йти до державної податкової інспекції. Чимало можливостей для отримання інформації зі свого персонального комп’ютера передбачено в рамках цифровізації послуг Державної податкової служби.

   Для цього на вебпорталі ДПС України забезпечено доступ до низки безкоштовних електронних сервісів.

 

 

З 01 вересня 2021 року розпочнеться добровільне декларування активів

Про це під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» проінформував начальник Кам’янка-Бузької ДПІ Тарас Печора.

Посадовець зазначив, що відповідно до норм Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539- ІХ) одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року виключно в електронній формі та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування протягом тридцяти календарних днів з дати подання вищевказаної декларації.

Законом № 1539-IX передбачено, що до доходів які будуть задекларовані застосовуються три ставки: 5 % загальна ставка, 9 % для закордонних активів та 2,5 % для декларування активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики.

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких доходів.

Добровільне декларування – це спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату в конверті, працював без оформлення трудових  відносин тощо.

На всі питання були надані вичерпні відповіді.

 

 

Начальник

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                                     Тарас  ПЕЧОРА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора