Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Увага! Особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб

Дата: 12.08.2021 09:26
Кількість переглядів: 155

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що Законом №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» врегульовано особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою (визначеною відповідно до п.З підрозділу 94 ) належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації не є окремим спеціальним порядком офіційного визнання або підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на активи, щодо яких подається така одноразова (спеціальна) добровільна декларації.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування - це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору (визначених підрозділом, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

З текстом Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету»  від 15 червня 2021 року № 1539-IX можна ознайомитися за посиланням: http://www.golos.com.ua/article/348708

 

Електронний кабінет найзручніший спосіб спілкування з податковою службою

Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області заохочує платників податків користуватися сервісом «Електронний кабінет». Це один із найбільш функціональних електронних сервісів ДПС, важливість використання якого особливо зросла під час карантину, так як забезпечує дистанційні комунікації з податковими органами.

Безкоштовним сервісом Державної податкової служби «Електронний кабінет», який працює в режимі реального часу, можна скористатись цілодобово. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС https://tax.gov.ua/.

 

Електронний кабінет складається з двох частин:

1. Відкрита частина (загальнодоступна) ? вхід без ідентифікації  користувача;

2. Приватна частина (особистий кабінет) ? вхід за допомогою кваліфікованого електронного підпису будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів (АСЦК).

  Вхід до особистого кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації ? id.gov.ua  (MobileID та BankID). Також електронний підпис можна отримати в податковій в Акредитованому центрі сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту ДПС, про роботу якого можна дізнатися на сайті: https://acskidd.gov.ua. Даний центр знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Стрийська, 35, тел.(032)297-35-05.

  Наступним кроком є перехід до необхідного розділу Електронного кабінету. Використання даного сервісу дає можливість проведення звірки розрахунків з державним та місцевим бюджетами, сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви тощо. Також платник може у режимі реального часу отримати доступ до особистої інформації, а саме отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності тощо.

  Поданння звітності в електронному вигляді є можливим за умови отримання електронного підпису в акредитованих центрах сертифікації ключів. Перевагами подання платниками податків звітності в електронному вигляді є економія часу на її подання, постійна актуалізація (оновлення) програмного забезпечення відповідно до останніх змін у податковому законодавстві, захист від несанкціонованих переглядів та втручань, арифметичний контроль за показниками податкової звітності, автоматичне створення архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів.

Після накладання електронного підпису, здійснюється шифрування електронного документу та надсилається засобами телекомунікаційного звязку до адресата протягом електронного дня.

  У разі виникнення питань з приводу користування Електронним кабінетом, платники податків мають можливість звернутися до служби підтримки за телефоном 0 800 501 007 (напрямок 0) або за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/help/. Для детального інформування як користуватися приватною частиною Електронного кабінету, на сайті ДПС розміщено відео уроки https://cabinet.tax.gov.ua/help/video.html.

 

Через Електронний кабінет можна інформувати про зміну місця проживання чи прізвища

           Кам’янка-Бузька ДПІ  Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно податкового законодавства та Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр), зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи – платника податків за ф. №1ДР (далі – Облікова картка за ф. №1ДР), яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство).

Фізичні особи повідомляють контролюючі органи про зміни, які вносяться до Облікової картки за ф. №1ДР, шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру за ф. №5ДР (далі – Заява за ф. №5ДР).

Для заповнення Облікової картки за ф. №1ДР та Заяви за ф. №5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних.

Податковим кодексом передбачено, що платник податків має право реалізовувати через Електронний кабінет права та обов’язки, передбачені ПКУ та які можуть бути реалізовані в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Вхід до інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (далі – ІТС «Електронний кабінет» здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС. Робота у приватній частині ІТС «Електронний кабінет» здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням електронного цифрового підпису.

В електронному вигляді Облікова картка за ф. №1ДР та Заява за ф. №5ДР подаються через меню «ЕК для громадян»/«Облікова картка фізичної особи – платника податків. Форма 1ДР/Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Форма 5ДР» приватної частини ІТС «Електронний кабінет».

Для приєднання до Облікової картки за ф. №1ДР та Заяви за ф. №5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, платнику податків необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільної форми», який заповнюється наступним чином:

- поля «Назва документу», «Номер документу», «Дата документу» заповнюються згідно з даними документа, що посвідчує особу або документа, який підтверджує зміни облікових даних;

- у графі 2 «Найменування файлу документу» табличної частини за допомогою кнопки «Обзор» обирається відповідна сканована копія документа.

При цьому кожен документ має буди збережено в окремому додатку (формат файлу може бути pdf/jpg із обмеженням розміру не більше 2МБ).

Для збереження сканованого документа необхідно натиснути кнопку «Зберегти».

Платник податків підписує сформовані Облікову картку за ф. №1ДР або Заяву за ф. №5ДР електронним цифровим підписом та направляє протягом операційного дня до контролюючого органу.

 

Про електронні сервіси ДПС під час проведення ”гарячої лінії”

Про переваги використання платниками податків електронних сервісів ДПС, зокрема ”Електронного кабінету” йшлося  під час проведення сеансу телефонного зв’язку ”гаряча лінія” в Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області. На запитання платників відповідала СДІ Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Ольга Сокирко.

Де фізична особа може ознайомитись з рекомендаціями щодо подання заяви за ф. № 1ДР, ф. № 5ДР в електронному вигляді?

 Фізичні особи – платники податків можуть подати заяви за ф. №1ДР, ф. №5ДР та скановані копії документів засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ”Електронний кабінет” (далі – ”Електронний кабінет”), вхід до якої здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.  Робота у приватній частині ”Електронного кабінету” здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.  З рекомендаціями щодо подання відомостей для реєстрації фізичної особи та/або внесення змін до ДРФО засобами ІТС    ”Електронний кабінет” фізичні особи можуть ознайомитися на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: ”Головна/Фізичним особам/Подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до ДРФО засобами ІТС ”Електронний кабінет”.

 Яким чином фізична  особа може дізнатися про надходження заяв за  ф. № 5 ДР та сканованих копій документів до контролюючого органу, поданих в електронному вигляді через Електронний кабінет?

Протягом одного робочого дня після надсилання заяви за ф. № 5ДР та сканованих копій документів фізична особа отримує повідомлення про прийняття або неприйняття таких заяв у вкладці ”Вхідні документи” меню ”Вхідні/вихідні документи”. Інформацію щодо надходження до ДРФО заяв за ф. № 5ДР та сканованих копій документів, можна переглянути в меню ”Вхідні/вихідні документи” приватної частини ”Електронного кабінету” у вкладці ”Відправлені документи” меню ”Вхідні/вихідні документи”.

  Яким чином фізична особа може дізнатися про готовність реєстраційного номера облікової картки платника податків, якщо Облікова картка за ф. 1ДР або Заява за ф. 5ДР направлені черезЕлектронний кабінет?

 Після направлення через ”Електронний кабінет” Облікової картки фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР  або Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР у відповідь надходять квитанції, які можна переглянути в меню ”Вхідні/вихідні документи” приватної частини Електронного кабінету:
      протягом одного робочого дня – квитанція з відповіддю № 1 ”Повідомлення про прийняття/неприйняття Облікової картки за ф.№ 1ДР (Заяви за ф. № 5ДР) ”;

в термін не пізніше трьох робочих днів – квитанція з відповіддю № 2 Фінальна ”Повідомлення про результати обробки” з інформацією про реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (внесення змін).

Як користуватись електронним сервісомОтримання відомостей з ДРФО – платників податків про суми виплачених доходів та  утриманих податків.

Фізична особа-платник податків може отримати інформацію у разі подання заяви через ”Електронний кабінет”, вхід до якої здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, та через офіційний вебпортал ДПС  за допомогою меню ”Заяви, запити для отримання інформації” приватної частини ”Електронного кабінету”. 

Відомості з ДРФО – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.

Відповідь на Запит в електронному вигляді містить інформацію про суму виплаченого доходу, суму перерахованого податку, а також про дати прийняття/звільнення з роботи відповідно до податкових розрахунків за формою № 1ДФ, які подаються податковими агентами до контролюючих органів. Інформація направляється на електронну адресу фізичної особи – платника податків.

 

Про подання декларацій для отримання податкової знижки та особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб розповіли на зустрічі з платниками податків фахівці Камянка-Бузької ДПІ

У  Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проводяться зустрічі з платників податків, в ході яких розповідають про порядок подання декларацій для отримання податкової знижки за допомогою електронних сервісів ДПС.

Під час заходу фахівці ДПІ  розповідають присутнім про можливість повернення з бюджету частини сплаченого податку на доходи фізичних осіб із зарплати. Для цього до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник, необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи, а також платіжні документи, які підтверджують здійсненні платником витрати. Скористатись правом на податкову знижку громадяни можуть до 31 грудня 2021 року.

Працівники ДПІ на прикладах показують, як правильно заповняти і подавати декларацію через «Електронний кабінет» та нагадують, що робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Також податківці зазначили, що Закон № 1539 створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та сприятиме залученню в економіку України додаткових ресурсів, визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року. Наприкінці зустрічі присутні отримали вичерпні відповіді на свої запитання.

 

 

 

ГДІ

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                           Руслана  БРАТАШ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора