Кам’янка-Бузька ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує! Як подати єдину звітність фізособі-«єдиннику» у разі припинення підприємницької діяльності?

Дата: 22.07.2021 14:21
Кількість переглядів: 1118

Фізичні особи, щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають декларації востаннє за квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

Остання Декларація подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

При цьому фізичні особи, разом з останньою Декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (крім фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

 

Облікова картка платника податку під час держреєстрації новонародженої дитини

Згідно з постановою КМУ від 10.07.2019 р. №691 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини» надано можливість: в межах комплексної послуги «є-Малятко» батькам новонародженої дитини за їх бажанням під час державної реєстрації народження дитини одночасно здійснити реєстрацію її у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

Відповідно до п. 1 розд. ХІV Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 29.09.2017 р. №822 за бажанням батьків дитини чи одного з них реєстрація дитини у Державному реєстрі здійснюється під час державної реєстрації її народження.

У такому разі Облікова картка фізичної особи – платника податків за формою №1ДР не заповнюється, а реєстрація здійснюється на підставі відомостей, що містяться у заяві про державну реєстрацію народження, в обсязі, необхідному для проведення реєстрації, отриманих у порядку інформаційної взаємодії з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Відомості про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру передаються до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та відображаються у відповідному актовому записі та свідоцтві про народження.

Після внесення до свідоцтва про народження реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру Міністерство юстиції України направляє до Державної податкової служби України відомості про такий документ, а також відомості про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), для внесення інформації до Державного реєстру.

 

Про проведення сеансу телефонного зв`язку «гаряча лінія» у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області

З метою надання суб’єктам господарювання роз’яснень на тему «Особливості застосування спрощеної системи оподаткування», проведено сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія».

На питання платників відповідала заступник начальника Кам’янка-Бузької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області  Оксана Солонинка.

Наводимо найцікавіші запитання та відповіді на них.

Питання: За яких умов фізична особа-підприємець (далі - ФОП) може бути платником єдиного податку першої групи?

Відповідь: Згідно пп.1 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Питання: За яких умов ФОП можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи?

Відповідь: До платників єдиного податку четвертої групи, належать фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України від 19 червня 2003 року № 973-VI «Про фермерське господарство» зі змінами та доповненнями, за умови виконання сукупності таких вимог:

- здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

- провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

- не використовують працю найманих осіб;

- членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої ст.3 Сімейного кодексу України;

- площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

Питання: Які граничні обсяги доходу встановлено для платників 1-3 груп з 01.01.2021р.?

Закон № 1017 вніс зміни до п. 291.4 ПКУ, відповідно до яких суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на три групи платників єдиного податку:

1) перша група – ФОП, обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року;

2) друга група – ФОП, обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 834 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року;

3)  третя група – ФОП, обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року;

Також посадовець нагадала, що для зручності платників податків запроваджено сервіс «Електронний кабінет платника» (далі – ЕКП), скористатись ним можливо цілодобово як з персональних комп’ютерів, так і з смартпристроїв, сервіс працює безкоштовно.

 

 

 

 

Заступник начальника

Кам’янка-Бузької ДПІ

Головного управління

ДПС у Львівській області                                                                             Оксана  СОЛОНИНКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора